Yanıp Sönen Yazı Çilem 🙂

Web sayfasında yanıp sönen yazı oluşturmam gereken bir proje çin bir zamanlar internette epey bir araştırma yapmak zorunda kalmıştım. Bu aramalarda karşıma bir sürü kod örneği çıktı. Tabi ki bu örnekler javascript kodlamalarıydı. Hemen hemen bulduğum bütün kodları denediğim halde, ya desteği sonlanmış öğe kullanıldığı için, ya da benim beceriksizliğimden kaynaklı gerekçelerle bu kodların hiç biri çalışmamıştı. Kıt javascript bilgime bakmayıp hata düzeltmek ve sayfama uyarlamak için günlerce kodları incelemekten de geri kalmamıştım. Ama doğal olarak hiç bir hatayı(!) düzeltememiştim. O kadar karmaşık ve zor işleri çözümleyen kod örnekleriyle dolu internet dünyasının basit bir yanıp sönen yazı işlemi için çalışan bir kod sunmamasını oldukça yadırgamıştım.

Bir sürü PHP çözümünden sonra yanıp sönen yazı gösteriminde takılıp kalmak benim için bir çöküş anıydı. Flash ile bu işlemi yaptırmayı planlarken (ki çok da şime yarayacağını ve uygun bir çözüm olacağını düşünmesem de), bir kaç gün dinlenmeden sonra daha basit düşünmeyi akıl ettim ve aşağıdaki jquery kodlamasını hazırladım. O gün için basit olsa da işimi gören bir çözüm elde etmiş ve epeyce mutlu olmuştum. O güne kadar, programlama çalışmalarımda çok kez benzer durumlar, yani karmaşık düşünürken basit çözümleri görmeme gibi körlükler yaşadığım için bunu kendime ibret olsun diye, yeni oluşturmaya başladığım jquery not defterime yazmıştım. Aslında hayatın kendisi de biraz böyle yürüyor ve bu yüzden bazen gereksiz yere kendimizi yoruyor, üzüyoruz. Hemen hepimiz, pek çok kez hayatımıza bu tarz hatalar yerleştirmekten geri duramıyoruz. Bazen çok şey bildiğimizi sandığımızdan, bazen de tersi o alanda yetersiz hissedip, kontrolü ele alamayışımızdan.

Artık javascript ve özelde jquery bilgim daha da artmış olmasına rağmen, hem bazen basit düşünmek gerektiğini vurgulamak, hem de zaman zaman benim gibi bu alanda bulduğu hiç bir yanıp sönen yazı kodunu çalıştıramamış kişiler için bu basit ve ilkel çözümü buraya aktarmaya karar verdim. Yerine profesyonel bir javascript kodu koyana kadar iş görecektir sanırım.

Jquery için çalışma kaynakları ve örnekler ararsanız şu adreslere başvurabilirsiniz. Zaman zaman bu sitelerden de çeviriler yapıp paylaşmaya çalışacağım: http://jqueryui.com, http://www.jqueryrain.com

Not: Sayfada aynı anda birden çok ve aynı hızda yanıp sönen yazı kullanmak isterseniz, id yerine class kullanıp (örneğin p class=”yanip-sonen”), javascript kodunda da “#” işaretlerini kaldırarak istediğinizi gerçekleştirebilirsiniz.